Ooievaars zonder grenzen
     > Ringen - banding
Ringen - banding
Kleurringen - colour rings

We proberen om alle ooievaars die in Vlaanderen broedden uit te rusten met een wetenschappelijke ring zodat we hun omzwervingen kunnen opvolgen.

De jongen te Dierenpark Planckendael (Mechelen) worden sinds de start van het project geringd. Ze dragen een kleurring en een wetenschappelijke ring van het Belgisch Ringwerk (KBIN).

Er worden recent twee soorten kleurringen geplaatst. De combinatie van de kleurring is de tweede laatste cijfers van het jaartal gevolgd door 2 andere cijfers tussen 0 en 9. In totaal zijn er dus vier cijfers. De kleur van de ring is verschillend van jaar tot jaar: bijvoorbeeld donkerblauw 2003, bruin in 2007.

Foto: Marc Van den Bril (kleurring type 2007)

 

 

 

 

 

De andere combinatie is een 3 cijfer code (zwarte ring met gele cijfers) tussen 001 en 073 (juli 2007).

 

Foto: Marc Van den Bril

 

 

 

 

De waarnemingen van kleurringen kan je sturen naar wim.vandenbossche@natuurpunt.be, lees je wetenschappelijke ringen af stuur dan aub de gegevens naar het Belgisch Ringwerk: roggeman@naturalsciences.be

Elsa ringen

In provinciaal Natuurpark het Zwin en te Lokeren worden de ooievaars geringd met zogenaamde ELSA ringen. Een plastiek ring met de officiƫle ringnummer. Lees je deze ringen af, stuur dan aub de waarnemingsgegevens naar het Belgisch Ringwerk: roggeman@naturalsciences.be

Foto: Belgische ELSA ring (foto Wim Van den Bossche, Natuurpunt)