Ooievaars zonder grenzen
     > Atlas (info per land) > Zuid Afrika
Zuid Afrika

Broedparen

 

De ooievaar broedt op het Afrikaanse continent enkel in landen in Noord Afrika, Marokko, Tunesië en Algerije. Daarom is het zo uitzonderlijk dat ook in Zuid Afrika enkele vogels tot broeden komen. In de Kaapprovincie, in de zuidelijke Karoo tot aan de kust in de buurt van Bredasdorp en Mosselbaai, zijn sinds de jaren veertig een aantal broedlocaties bekend. Het belangrijkste broedgebied is gesitueerd in de buurt van Bredasdorp waar de luzernevelden en schapenweiden vol zitten met sprinkhanen, kevers, andere grote insecten en slakken die als voedsel dienen voor de ooievaars. Tot 4 paren kwamen hier tot broeden, sinds 1992 broedt er nog 1 paar (data : Jan Hofmeyr). De jongen van deze ooievaars verlaten het nest rond half december.

 

 

2000/20011

 

 

1 Bredasdorp + 5 Kaapstad

 

 1 Jan Hofmeyr, Les Underhill, Wim Van den Bossche, Reiner Herrmann, Michael Kaatz

 

 

 

 

Trek

 

Ooievaars uit het oosten en zuidoosten van Europa arriveren vanaf eind september, maar vooral vanaf half november in Zuid Afrika. Ze brengen dus de Europese winter in de Afrikaanse zomer door. Vanaf half januari verlaten de volwassen vogels Zuid Afrika, maar de grote uittocht is van eind januari tot eind februari.

 

Overwintering

 

In de Afrikaanse zomer komen ooievaars uit het oostelijk broedgebied naar Zuid Afrika. Vogels die geringd werden in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Israël, Joegoslavië, Letland, Litouwen, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Tsjechië werden teruggemeld in Zuid Afrika (data ADU-Kaapstad). Uitzonderlijk werden ook een aantal vogels, geringd in Spanje, gevonden. De meeste vogels van de Spaanse populatie overwinteren immers in het westen van Afrika, Spanje en Portugal.

 

Meer info

 

In december 2000 werden door ADU-universiteit Kaapstad, Vogelwarte Radolfzell en Wim Van den Bossche (Natuurreservaten vzw), 5 jonge ooievaars bezenderd in de Kaap provincie. 4 jongen zijn afkomstig van nesten in de Tygerberg zoo in Kaapstad (Tyger, Misty, Saturn, en Leo) en 1 jong van het vrijbroedende paar in de buurt van Bredasdorp (Rembrandt).

 

Hun verplaatsingen kan je volgen op de website van het project :

 

http://www.uct.ac.za/depts/stats/adu/wstork00.htm

 

 

Informatie over vogelbescherming in Zuid Afrika.

http://www.birdlife.org.za